Türkiye’nin Bağlama Ustaları

Âşık Veysel Şatıroğlu

25 Ekim 1894 yılında Şarkışla Sivas’ta dünyaya gelen Veyse Şatıroğlu Avşar boyunun Şatırlı obasına mensuptur. Aşık Veysel küçük yaşlarda geçirdiği çiçek hastalığı sebebiyle gözlerinden birini kaybetti. Diğer gözünü ise bir değnek battıktan sonra kaybetti. Bunu üzerine babasının Aşık Veysel’e aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çaldı. 1933 yılından sonra kendi ezgilerini söylemeye başladı.

Muzaffer Sarısözen

1899 yılında Sivas’ta doğan Muzaffer Sarısözen lise eğitimini tamamlamadan Sivas Valiliği tarafından müzik eğitimi görmesi için İstanbul Belediye Konservatuvarına gönderildi. Bağlama konusunda usta olan sanatçının  en büyük gayelerinden biri, genç nesilleri halk müziğine yöneltmekti.

Muharrem Ertaş

Çocuk yaşlarda köylerdeki dünlerde ve sünnetlerde bağlama çalmaya başlayan Muharrem Ertaş 1913 Kırşehir doğumludur. İlk eğitimini dayılarından almıştır. Türk Halk Müziği’ne yatırısı büyüktür.

Neşet Ertaş

1938 Kırşehir doğumlu olan Neşet Ertaş, Muharrem Ertaş’ın oğludur.  Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi olan Neşet Ertaş ayrıca Bozkırın Tezenesi olarak da bilinir. “Babamla ben aynı insanların ruhuyuz.” sözüyle de anlaşılıyor ki Neşet Ertaş’ın etkilendiği tek kişi babası Muharrem Ertaş’tır.

Erkan Oğur

17 Nisan 1954 Ankara doğumlu olan Mehmet Erkan Oğur müzikle daha çocuk yaşlarda başlamıştır. 3 yaşlarının sonuna doğru keman, bağlama, flüt ve cümbüş gibi sazları çalarak müzik hayatı başladı.