Bağlama Çeşitleri

Bağlama Çeşitleri

Bağlama, çalması zor bir müzik aleti değildir. Perdeli enstrüman oluşundan dolayı isteyen herkes rahatlıkla bağlama çalabilir. Bağlama öğrenme sürecinde sizi en çok zorlayacak olan konular şunlardır ;

  • Parmakların mekanik gelişimi ve bağlama üzerinde hareketi
  • Nota okuma
  • Hızlanma

Disiplinli bir şekilde günü gününe verimli çalışmanız halinde siz de kısa sürede bağlama çalmayı öğrenebilirsiniz.

Bağlama kursu İzmir olarak bu yazımızda sizlerle çeşitli bağlama türlerini, hangi yörelerde çalındığını ve o yöreye ait bağlamaların özelliklerinden bahsedeceğiz.

Bağlama çeşitleri nelerdir ?

  • Anadolu ezgilerinin ve türkülerin simgesi haline gelen Bağlama Anadoluya Orta asyadan gelen atası KOPUZ olarak bilinen enstrümandır.Kopuz mızraplı sazların atası olarak bilinmektedir.Orta asyadan gelen bu enstrüman ilk zamanlar küçük boyutlardayken toplumların ve kültürlerinin gelişmesiyle günümüz ebat ve boyutlarına ulaşmışlardır. Bağlama çeşitlerini gerçekte görmek isterseniz bağlama kurslarını ziyaret edip ayrıntılı bilgi alabilirsiniz ve bağlama kursunda müzik aletlerini deneme şansı bulabilirsiniz. Bağlamanın başlıca şu çeşitleri vardır;

Meydan Sazı

  • Sesin yüksekliği dolayısıyla rahatça meydan da çalındığı için meydan sazı denmiştir,12 telden oluşmaktadır. Bağlama çeşitleri arasında en büyük olanıdır.La sesine akord edilir. Oldukça sade çalınır.Genelde kalın bam telleri kullanılır.

Divan Sazı

  • Meydan sazına göre daha küçük olan bağlama çeşitidir. 9 veya 7 telli olarak kullanılır.Tok ve mistik bir sesi vardır.Uzun hava açılışlarında kullanılmaya çok uygundur genelde üçerli takımlar halinde dokuz teli bulunur. Alt tellere re’ye, orta teller sol ve üst teller do’yaakord edilir.

Çöğür

  • Çöğür, bağlama ailesinin en kıdemli çalgılarından sayılır. Divan sazı’na yakın büyüklükte, 9 ya da 6 tellidir. Akordu alt iki tel (La) orta iki tellerin birisi (La) diğeri ise (Re) üst teller ise (Sol) sesine akort edilir.Çöğür ile dinsel temalı ezgiler çalınır.

Bağlama

  • Bağlama ailesini adını veren temel sazdır.17 veya 24 perdesi bulunmakda, 6 yada 9 tel takılmaktadır.Alt telleri La sesine göre akordedilmektedir.Orta ve üst teller genelde hangi usulde çalınıyorsa o usule göre akordedilmektedir.Karadüzen,abdaldüzeni gibi düzenleri bulunmaktadır. Bu düzenler farklı akord sistemlerini içerir.

Bozuk

  • Bağlama ebatlarındadır. 15 veya 18 perdesi bulunmaktadır. 3’erli grupdan 9 teli bulunmaktadır.Ortaya iki sarı ve bir ince çelik tel üste ve alta ise birer kalın sarı ve ikişer çelik tel takılır. Sarı teller çelik tellere göre bir oktav daha pest akort edilir.Genellikler ülkemizin batısı ile güneyinde bilinmektedir.Akord sistemi ise aşağıdan yukarıya La-Re-Sol’dur

Aşık Sazı

  • Normal bağlamaya göre sapı daha kısadır. 13 veya 15 perdesi bulunmaktadır.Normal bağlama ile arasında pek fark yoktur.Halk ozanlarının yani aşıkların çaldığı saz olduğu için bu ismi almıştır.

Tanbura

  • Bağlamaya göre daha küçüktür.Divan sazının curası olarak bilinir.Bağlamadan da dört ses daha tizdir. Alt(Re) orta(Do) seslerine akort edilir.

Cura

  • Bağlama çeşitleri arasında en küçük olanıdır.Yörük halk çalgılarındandır.Genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır. Bu curaların alt teli “la”, üst teli “re” sesine ayarlanmıştır.Sapları kısa olduğu için curalarda az sayıda perde bulunur. Cura mızrapla yada tellere parmakla vurularak çalınır. 7 ile 16 perde arası değişen 3 veya 6 teli bulunmaktadır.Bağlama ve Bozuk düzenlerine akort edilir. İki telinin akort düzeni alt tel(La) üst tel(Re) dir.Oyun havalarının kıvrak ve hareketli çalınış biçimine uygun bir çalgıdır.

İki Telli Saz

  • Anadolunun en eski saz çeşitlerindendir. Mısır ve Yunanistan gibi komşu memleketlerde geçen yüzyılın sonralarına kadar kullanılmakta devam etmişlerdir. Yunanistan’ın halk dilinde “iki telli” saz kelimesi kitelis şeklini almıştı.Çiftetelli oyununa adını vermiştir.

Bağlama kursu İzmir hakkında daha detaylı bilgi almak, istediğiniz bağlama türünü çalabilmek, bağlama notaları ve bağlamayı daha yakından tanımak için bağlantıya tıklayarak sitemize girebilir ve aklınızda bulunan soruları bize sorabilirsiniz.