Bağlama Satın Alırken

Bağlama Satın Alırken

Bağlama Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bağlama satın alırken karar verilmesi gereken ilk unsur kesinlikle bütçeniz olmalıdır, fakat bütçenizi ne kadar arttırırsanız alacağınız bağlama da o kadar kaliteli olacaktır, fiyat arttıkça bağlamadaki işçilik ve kullanılan malzemenin kalitesi de artacaktır.  Öncelikle bağlamanın hiç bir problemi olmamasına dikkat etmek gerekir,  görsel olarak çatlak veya çizik gibi bir problemi olmadığı dışardan bakıldığında anlaşılabilir fakat iyice incelemek gerekmektedir. Bağlamanın sapının düzlüğü kontrol edilmelidir kesinlikle bağlamanın sapı yamuk olmamalıdır. Bağlamanın telleri perdelere çarpmamalıdır.

Oyma Bağlama Teknesi

Oyma Bağlama Teknesi

Bunlar hangi tür bağlamayı alacak olursanız olun dikkat etmeniz gereken unsurlardır, fakat bunlardan da önce kısa sap bağlama mı uzun sap bağlama mı ya da, divan sazı, cura veya meydan sazı mı alacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Bunun için tek tek bağlamaları incelemeniz ve çalmak istediğiniz bağlama türüne karar vermeniz gerekmektedir.

Bağlamalar teknelerine göre 2 çeşittir ve bu bağlama tekne çeşitleri oyma bağlama ve yaprak bağlama şeklindedir. Yaprak bağlamalar bağlamalar için hazırlanmış  kasnaklarda ağaç dilimlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulur.  Oyma bağlamalarda ise bağlamanın teknesi tek bir ağaçtan oyularak yapılır. Bu iki tekne türünde birbirleri arasında daha iyi gibi bir kıyaslama yapmak pek doğru değildir, çünkü bağlamanın kalitesini belirleyen en önemli unsur bağlamanın işçiliği ve kullanılan malzemenin kalitesidir.

Bağlama yapımında çok fazla çeşitli ağaçlar kullanılır ve bu kullanılan

Bağlama Burguları

Bağlama Burguları

ağaçların ses yapısı farklıdır, herkesin beğendiği bir tını vardır ve bu tınıya karşılık verecek ağaç çeşitleri de farklılık göstermektedir. Fakat dut maun pelesenk gibi ağaçların daha tercih edilir olduğu söylenebilir fakat bu tamamen görecelidir.

Bağlama’nın iyi ya da kötü olmasını belirleyen diğer bir önemli unsur da bağlamanın sapıdır. Bağlama telleri saptan çok yüksekte olmamalıdır, ideal olarak sap ile teller arasında 3 mm civarı bir aralık olmalıdır, aralık çok olduğu takdirde hem temiz hem de hızlı çalması zorlaşacaktır. Bunun için hem bağlamanızın sapı hem de bağlamanızın alt eşiği düzgün olmaldır. Bağlamanızın alt eşiğinin yüksekliği ise ortalama olarak 4mm civarında olmalıdır.

Ve son olarak da bağlamanın burguları… Bağlamanın telleri orta gerginlikte akord edilmelidir ve perdelere tek tek basılarak cızırtı gelip gelmediği kontrol edilmelidir, ayrıca akord sırasında bağlamanın burgularının ufak hareketlerle dahi telleri gerdiğinden ve akordu ayarladıktan sonra kendini bırakmadığından emin olmak gerekir.

Ayrıca bağlama konusunda İzmir’deyseniz, bağlama satın almak istiyorsanız İzmir Karşıyaka’daki bağlama kursumuzdan ister bağlama satın alma isterseniz de İzmir’de bağlama kursu konusunda bilgi alabilirsiniz. Bağlama kursuyla ilgili sık sorulan sorulara ise buradaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.