Bağlamanın Kısımları

Bağlamanın Kısımları

Bağlamanın Bölümleri Nelerdir?

Bağlama kısımları insan organlarından etkilenilerek isimlendirilmiştir.
Sap ucunda bulunan kısıma baş, akortun yapıldığı burguluk kısımlarına kulak, yüz kısmına yani ses tablosuna göğüs, sesin çıktığı kısıma ise gövde yani tekne denilmektedir.

Bağlamanın gövde yani tekne kısmı armut ve damla biçimine benzemektedir.
Genellikle bu bölüm dut ağacının oyulması ile şekil almaktadır. Bunun yanı sıra kestane, meşe, kayın yani gürgen ve kavak ağaçları da kullanılabilir. Günümüzde ise tekne kısmı genellikle dilimler halinde yapılıp daha sonra yapıştırılması ile oluşan yaprak sazlar daha çok kullanılmaktadır.

Bağlamanın göğüs kısmı ise teknenin üzerine yapıştırılan kısımdır.
Bu kısım genellikle kızılçam, ladin, ve köknar gibi sık elyaflı ağaçlardan yapılmaktadır. Tek parça halinde yapılabileceği gibi kenarları için farklı renkte ağaçlar da kullanılabilmektedir. Sap kısmının sert ağaçlardan yapılması gerekmektedir ve sazın perdelerinin bulunduğu bölümdür.

Perde bölümleri notaların yerlerini belirleyen misinaların oldukları sapa bağlanmış olan kısımdır.
Yaklaşık olarak sap üzerinde 7 ile 30 arasında perde bulunmaktadır. Burgu kısımları bir ucu alt eşik kısmında bağlı olan teller ile bu tellerin üst kısımlarına bağlanan sapın uç kısımlarındaki deliklerde bulunan makara işlevi gören şekillendirilmiş tahta parçacıklardır. Akort işleminin yapılabilmesini sağlamaktadır. Üst eşikler çoğunluk ile sert ağaçların sap üzerine oyularak takılması ile yapılmaktadır. Tellerin sap üzerindeki aralıklarının eşitliğini sağlamaktadır. Orta eşik ise teller ile göğüs arasına sıkıştırılmaya yaramaktadır. Alt eşik kısmına tarak da denilmektedir ve tellerin tekneye bağlandığı kısımdır. Sert ağaçtan yapılır.

Teller eskiden at kılı ve bağırsaktan yapılırdı ancak günümüzde çelik teller kullanılmaktadır.
Teller bazı bağlamalarda düz, bazı bağlamalarda ise sırma şekillerde kullanılır. Mızraplar eskiden kiraz ağacının sert kabuğundan yapılmakta idi ancak günümüzde plastik şekillerde yapımı sağlanmaktadır.