Herkes Bağlama Çalabilir Mi?

 

Bağlama yedi telden oluşan ve farklı düzenlere göre akort edilebilen, yapısında bir çok büyüklü küçüklü benzer enstrüman bulunduran yöresel bir müzik aletidir. Bağlama gerek farklı çalım tarzıyla gerek seslendirdiği ezgi türleriyle Anadolu insanının yapısını en iyi şekilde temsil edebilmiş müzik aletlerinin başı çekmektedir. Eğer ki sizde bağlamaya gönül verenlerdenseniz ancak başlama aşamasında aklınıza herkes bağlama çalabilir mi? Sorusu takılıyor ise bağlama kursu İzmir yazımızı sonuna kadar okumanızı öneriyoruz. Ayrıca yazımızın devamında şu başlıklar ile ilgili de merak ettiklerinizi bulabilirsiniz;

– Saz çalmanın kolay yolu
– Saz çalmak kaç ayda öğrenilir?
– Saz çalmayı öğrenmek ne kadar sürer?
– Saz çalmak için ilk adımı nasıl atabilirim?
– Herkes bağlama çalabilir mi?
– Saz çalmayı öğrenmek istiyorum, yapabilir miyim?

Herkes Bağlama Çalabilir mi?

Bağlama, keman vb. perdesiz müzik aletleri ile karşılaştırıldığında üzerinde perdeli bir sistem bulundurmasından dolayı daha kolay çalınmaktadır. Eğer ki herkeste olabilen standart seviye de bir ritim algınız mevcutsa doğru program dahilinde sizde kolayca bağlama çalmayı öğrenebilirsiniz. Gelelim herkes bağlama çalmayı öğrenebilir mi sorusunun ayrıntılı yanıtına;

Bağlama çalmayı öğrenmek heves ve istek ister. Bağlamaya ilgisi olan ve bu ilginin gerektirdiği çalışmayı gösteren herkes bağlama çalmayı öğrenebilir. Ancak bağlama çalmayı öğrenmek belli aşamalardan geçmeyi gerektirir, kısaca bu aşamalara değinecek olursak başlıkları ve açıklamalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

Bağlama Çalmayı Öğrenme Aşamaları

– İstikrarlı pratik yapmak
Yalnızca eğitim almak maalesef ki yeterli değil, ne kadar ders dışı pratiğe önem verir ve bağlama eğitiminizin dışında pratik yaparsanız o kadar hızlı bağlama çalmayı öğrenebilirsiniz. Bağlama çalmayı öğrenmenin temel kuralı pratik yapmaktır. Bağlama çalmaya vakit ayıran ve egzersizlerini düzenli yapan herkes istinasız bağlama çalmayı öğrenebilmektedir.

– İyi öğretmen desteği
Ders alacağınız kişinin tecrübesi size ışık tutacak yegane şeydir. Bu yüzden eğitmeninizi doğru seçmeli ve mutlaka kendinize uygun bir eğitmenden ders almaya başlamalısınız. Hedef ve çalışma programınızı aynı şekilde eğitmenle birlikte şekillendirmeli ve kendinize, algınıza uygun çalışma stilinizi belirlemelisiniz.

– Düzenli katılım
Eğer ki bağlama öğrenmek için ders alıyorsanız (ki bu önereceğimiz öncellikli yöntem) derslere ara vermeden tam verim alabileceğiniz şekilde devamlılık göstermelisiniz. Aksi takdirde araya giren vakit enstrümanınızdan soğumanıza sebep olabilkir ya da çalışma isteğinizin kaybolmasına sebebiyet verebilir. Bu yüzden o hafta canınız kaytarmak istese bile bağlama çalmaya başlamanıza vesile olan sebebi hatırlayın ve sizi motive edecek o muhteşem parçayı açarak tekrar eğitim yerinize doğru ilerlemeye başlayın ve unutmayın bu çalışmalarınızın meyvesini alacağınızı hatırlayın.

Bağlama kursu İzmir öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan ‘’Herkes Bağlama Çalabilir mi?’’ adlı konumuzun bitişine geldik, yazımızı finaline kadar incelediğiniz için teşekkür ederiz.