Bağlamada Akort Sistemleri

Bağlama çalmak uzun yıllardır bu topraklar üzerinde devam eden ve tüm dünyanın tanıdığı bir kültürdür. Aşıklardan, ozanlara, türkü üstatlarından pop ve arabesk starlarına kadar pek çok sanatçı bağlamayı kendi tekniklerinin içine empoze etmişlerdir. 

Bu nedenle pek çok kişi de bağlama çalmaya merak salmaktadır. Ancak bağlama ile ilgili bilinmesi gereken pek çok incelik de vardır. Bu inceliklerden en önemlilerinden biri de bağlama tellerinin nasıl takılacağıdır. Farklı tel sistemlerinin kullanıldığı bağlamada her çalan kendine en uygun olanı seçmektedir. 

Biz de bu nedenle bugünkü yazımızda sizler için bağlamada tel sistemlerini kısaca açıklayacağız. Eğer siz de bağlamadan tel sistemlerini merak ediyorsanız ve bağlamanızı tellerken hangi sistemi uygulayacağınızı düşünüyorsanız yazımızı okumaya devam edin. 

Bağlama Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Emin olun ki aradığınız bilgiyi bu yazımızda bulabileceksiniz.

Normal Telleme        

38 ile 46 tekne bağlamalar için kullanılan normal tellemede bağlamanız la, si, si bemol, do ve do diyez akorları çekilebilir. 

Bu bağlama tekniğinde 1.sıraya iki tane 0,20 çelik tel ve bir tane 0,50 sırma tel yer almaktadır. 2.sıraya iki tane 0,30 veya 0,32 çelik tel bulunur.  3.sıraya ise bir tane 0,20-0,22 çelik tel ve bir tane 0,60 sırma tel takılır.

Ters telleme

Çekiç ali düzeni de denilen bu tel sistemi için en az 51 tekne bağlamanız olması gerekmektedir. Ters telleme Divan sazının vazgeçilmez bir öğesidir ve akordu do, do diyez veya re akorduna çekilir.

Tabi, bağlamanızı bu teknikle tellemeniz için en az 51 tekne bir bağlamanız olması gerekmektedir. 

Bu bağlama tekniğinde 1.sıraya iki tane 0,30-0.35 çelik tel takılır. Bam teli takılmaz. 2.sıraya iki tane 0,22 veya 0,60-0,65 sırma tel takılır.  3.sıraya bir tane 0,30-0,35 çelik tel ve bir tane 90 ila 110 sırma tel takılır.

Abdal Sistemi   

Halk müziğinin orta anadolu repertuarına has olan bu telleme sisteminde, bozuk düzende alt teller la sesine akortlanıp saz re karar olarak çalınır. Bu durumda karar sesi re olmuş olur. Daha pest akortlar için teller birer numara kalınlaştırılmalıdır.

Bu bağlama tekniğinde, 1.sıraya iki tane 0,22 takılır. 2.sıraya 0,32 çelik ve 0,80 sırma tel takılır. 3.sıraya 0,25 ve 0,60 sırma tel takılır.