Bağlamada Akort Nasıl Yapılır?

Bağlamada Akort

Bir müzik aleti çalıyorsak kesinlikle bu müzik aletinin nasıl akord / akort edildiğini bilmemiz gerekiyor. Bağlama için de bir bağlama satın alıp bağlama kursuna başladığımızda kısa sürede bağlamayı akord etmeyi öğrenmemiz gerekiyor.

Akord nedir?

akord aleti

akord aleti

Akord bir müzik aletinin çalınması sırasında vermesi gereken notalara ayarlanmasıdır. Akor ve akord kavramları birbiriyle karıştırılmaması gereken farklı şeylerdir.
Akord yaparken bir müzik aletinden referans sesleri alabiliriz veya tuner denilen bir akord aleti kullanabiliriz. Başlangıçta bir akord aleti kullanmak daha iyi olacaktır, çünkü sesleri yanlış algılayıp yanlış akord yapmamak adına bir akord aleti kullanmak daha iyi olacaktır.

Bağlama Akordu Nasıl Yapılır?

Kısa sap bağlamada, teller genel olarak bağlama düzenine akort edilir:

  • La (Alt Tel)
  • Re (Orta Tel)
  • Mi (Üst Tel)

Uzun sap bağlamada, teller genel olarak kara (bozuk) düzenine akort edilir:

  • La (Alt Tel)
  • Re (Orta Tel)
  • Sol (Üst Tel)

Nota isimleri sadece referans olarak kullanılır. Referans notalar ise sadece teller (Üst, Orta Alt) arasındaki ses farkı bilmek icin kullanılır. Bağlama akort edilmeden önce karar sesi belirtilir. Karar sesi belirttikten sonra, teller karar sesine göre akort edilir. Karar sesi sanatçının sesine, bağlamaya, kulağa hoş gelen, ve diğer durumlara göre belirtilir.

Akort Yapmak İçin Gerekli Olanlar

İlk olarak bir akort programı gerekmektedir. AP Tuner bağlama ve gitar için kullanılan yaygın bir akort programı.

www.aptuner.com/cgi-bin/aptuner/ftp/apmain/APTunerInstall308.exe

Örnek olarak kısa sap bağlamayı Do karar sesine akort ediyoruz:

  • Fa (Alt Tel)
  • Si Bemol (Orta Tel)
  • Do (Üst Tel)

En alt telden başlıyoruz ve üç teli Fa sesine ayarlıyoruz. Sonra orta tellerin ikisini Si Bemol sesine ayarlıyoruz. Ve en son üst tellerin ikisini Do sesine ayarlıyoruz.

Örnek olarak uzun sap bağlamayı Do karar sesine akort ediyoruz:
  • Do (Alt Tel)
  • Fa (Orta Tel)
  • Si Bemol (Üst Tel)

En alt telden başlıyoruz ve üç teli Do sesine ayarlıyoruz. Sonra orta tellerin ikisini Fa sesine ayarlıyoruz. Ve en son üst tellerin ikisini Si Bemol sesine ayarlıyoruz.

Bağlama Kursu İzmir  / Bağlama Kursu İzmir